Råd til kolikbaby: Sådan overlever i tiden med kolik!

17 oktober, 2018

Denne indlæg indeholder reklame

Som de fleste af jer nok ved, havde Arthur kolik. Det er enormt hårdt at have en baby med kolik, da de græder/skriger ekstremt meget og sover elendigt. Personligt var skrigende de værste for mig, da jeg følte mig SÅ magtesløs, panikslagen og fuldstændig komplet uduelig. I vores tilfælde stod skrigene nogle dage på i 7 timer i streg!! Jeg kunne ikke trøste mit eget barn og tænkte på, hvordan pokker jeg nogensinde skulle komme i nærheden af at være en god mor.. 

Når vores børn græder, reagerer hele vores system. Pulsen stiger, og vi gør alt hvad vi kan for at hjælpe vores lille mus – vi kysser, krammer, forsøger med sut, mad, legetøj, massage, musik, varme og kulde. Når det gentagende gange mislykkedes, er det nemmeste at blame os selv. 

“Alle de andre kan jo trøste deres børn, så det må være mig, der ikke kan finde ud af at være mor”

Kolik er en skrækkelige sygdom, som kan smadre selv den stærkeste person og den mest rummelige familie. Kolik er i mine øjne også en skraldespandsdiagnose, da forklaringen på smerten, kan variere utrolig meget. Spørger du lægen, er det maven som er årsagen, mens nogen alternative behandlere udelukkende giver nakken/hoften skylden. 

Kolik giver en rigtig øv start på livet som en ny familie, og derfor har jeg lavet en liste med de ting som hjalp os. Husk at nogle ting virker for nogen, mens de ikke virker for andre. Fx har utrolig mange gavn af slyngevuggen, men den virkede desværre ikke for os.

Pasning

Det her bliver punkt nr. 1, fordi det var det sværeste men også mest nødvendige punkt for mig. Jeg havde nemlig brug for roen, brug for søvnen og brug for bare lidt tid alene. En del mødre kunne aldrig drømme om at få deres lille nyfødte passet, fordi barnet har så meget brug for sin mor. Sådan nogle kommentarer blev jeg da også mødt af, og av av siger jeg bare. Det var enormt svært for mig at “efterlade” min lille bitte Arthur til andre og erkende, at jeg ikke magtede mere. Det føltes så unaturligt, og gud hvor jeg græd, men det var en nødvendighed for at sove, overleve og være en bedre mor. Man gør det af kærlighed! 

Vær et team

Hold sammen som forældre og giv samtidig plads. Det er okay at skændes flere gange om dagen, men glem det hurtigt og kom videre. Det er okay at råbe den halve nat, og det er okay at føle, at man har “fortrudt” sit barn. Græd ud i hinandens arme, motiver og ros hinanden og husk hinanden på, at det ikke varer forevigt.

Sammenlign ikke

Jeg tænkte utrolig meget over, at Arthur sov for lidt. Jeg slog mig selv oven i hovedet hver gang han vågnede efter 20 min., for nu kom han da helt sikkert bagud i sin udvikling. Sandheden er, at du ikke kan bruge andres situationer til en skid – du gør alt hvad du kan, og det er mere end godt nok.

Fuck hvad andre tænker

Andre kan være utrolig dømmende og bedrevidende. Nogen i en god mening, andre not so much. Luk ørerne for det og gør hvad der virker for jer. Arthur sov fx mange af sine nætter uden for i barnevognen sidste vinter, fordi det var det eneste der fungerede – indtil vi fik tyngdeposen.

Tyngdeposen

Dragten ligner lidt en skildpadde, pga. vægten der er i, for at berolige baby. Hver nat vågnede Arthur omkring 11 gange, og vi skulle have en hånd på ham konstant. Vi prøvede at putte ham tæt ind i dynen, og endda ligge en pude oven på, men den fik han hurtigt revet sig ud af. Vi hørte om tyngdeposen og tænkte ærligt, at det var en pengemaskine – men vi tog fejl! Vi brugte halvt så lang tid på at putte, og vigtigst af alt, så vågnede han færre gange. Da han havde vænnet sig til posen, sov han hele 2×4 timer, og derefter blev han ammet i søvn for resten. Tyngdeposen hjælper 72-85% af børn i alderen 0-6 år med at sove bedre, så hvis i oplever søvnproblemer, kan den være forsøget værd – den kan lejes eller købes her. Hvis i køber den, og den ikke lever op til jeres forventning, kan i endda få 50% af pengene tilbage.

Barnevognen og tryghed

De dage hvor Arthur havde det værst, var det enten en lang tur med barnevognen (vi snakker timevis), eller svøb i dyne og vuggen i armene der virkede. Det afhang meget af hans reaktion, da jeg personligt havde svært ved at gå rundt med et skrigende barn i en barnevogn – så hellere have ham i min trygge favn. 

Varme og kærlighed

Hud mod hud virkede beroligende både for ham og jeg. Det hjalp også ofte med en varmepude på hans mave. 

(Alternative) behandlinger

Der findes utallige behandlinger, og vi har prøvet mange af dem. Kiropraktor, zoneterapi, osteopat, læge og fysioterapi. Nogle af metoderne hjalp lidt, men for os var der desværre ikke den store ændring.

Accept

På baggrund af ovenstående punkt, vil mit råd også være på et tidspunkt, at acceptere situationen. Man vil så gerne løse det, og betaler gerne tusindevis af kroner, men at slæbe baby rundt til det ene og andet, som ikke virker, er somme tider endnu mere drænende.

Klassiske råd

Sukkervand, massage af maven, cykle med benene og “kolikgrebet” hvor baby ligger på maven på jeres underarm med hovedet i hånden. 

Tag imod alt hjælp i kan få

Om det så er til vasketøj, madlavning, rengøring eller gåture med barnevognen.

Skru ned for lyden

Helt tragikomisk rendte vi faktisk rundt med ørepropper og høreværn, som i kan se på billedet. Det var utrolig højt, når han skreg, og for ikke at flippe endnu mere ud, end vi gjorde i forvejen, var det en god løsning.

//C

Du vil måske også synes om

Der er lukket for kommentarer.

Der er lukket for kommentarer.

Scroll til toppen