GRATIS LEVERING til pakkeshop

Råd til kolikbaby: Sådan overlever i tiden med kolik!

17 oktober, 2018

Denne indlæg indeholder reklame

Som de fleste af jer nok ved, havde Arthur kolik. Det er enormt hårdt at have en baby med kolik, da de græder/skriger ekstremt meget og sover elendigt. Personligt var skrigende de værste for mig, da jeg følte mig SÅ magtesløs, panikslagen og fuldstændig komplet uduelig. I vores tilfælde stod skrigene nogle dage på i 7 timer i streg!! Jeg kunne ikke trøste mit eget barn og tænkte på, hvordan pokker jeg nogensinde skulle komme i nærheden af at være en god mor.. 

Når vores børn græder, reagerer hele vores system. Pulsen stiger, og vi gør alt hvad vi kan for at hjælpe vores lille mus – vi kysser, krammer, forsøger med sut, mad, legetøj, massage, musik, varme og kulde. Når det gentagende gange mislykkedes, er det nemmeste at blame os selv. 

“Alle de andre kan jo trøste deres børn, så det må være mig, der ikke kan finde ud af at være mor”

Kolik er en skrækkelige sygdom, som kan smadre selv den stærkeste person og den mest rummelige familie. Kolik er i mine øjne også en skraldespandsdiagnose, da forklaringen på smerten, kan variere utrolig meget. Spørger du lægen, er det maven som er årsagen, mens nogen alternative behandlere udelukkende giver nakken/hoften skylden. 

Kolik giver en rigtig øv start på livet som en ny familie, og derfor har jeg lavet en liste med de ting som hjalp os. Husk at nogle ting virker for nogen, mens de ikke virker for andre. Fx har utrolig mange gavn af slyngevuggen, men den virkede desværre ikke for os.

Pasning

Det her bliver punkt nr. 1, fordi det var det sværeste men også mest nødvendige punkt for mig. Jeg havde nemlig brug for roen, brug for søvnen og brug for bare lidt tid alene. En del mødre kunne aldrig drømme om at få deres lille nyfødte passet, fordi barnet har så meget brug for sin mor. Sådan nogle kommentarer blev jeg da også mødt af, og av av siger jeg bare. Det var enormt svært for mig at “efterlade” min lille bitte Arthur til andre og erkende, at jeg ikke magtede mere. Det føltes så unaturligt, og gud hvor jeg græd, men det var en nødvendighed for at sove, overleve og være en bedre mor. Man gør det af kærlighed! 

Vær et team

Hold sammen som forældre og giv samtidig plads. Det er okay at skændes flere gange om dagen, men glem det hurtigt og kom videre. Det er okay at råbe den halve nat, og det er okay at føle, at man har “fortrudt” sit barn. Græd ud i hinandens arme, motiver og ros hinanden og husk hinanden på, at det ikke varer forevigt.

Sammenlign ikke

Jeg tænkte utrolig meget over, at Arthur sov for lidt. Jeg slog mig selv oven i hovedet hver gang han vågnede efter 20 min., for nu kom han da helt sikkert bagud i sin udvikling. Sandheden er, at du ikke kan bruge andres situationer til en skid – du gør alt hvad du kan, og det er mere end godt nok.

Fuck hvad andre tænker

Andre kan være utrolig dømmende og bedrevidende. Nogen i en god mening, andre not so much. Luk ørerne for det og gør hvad der virker for jer. Arthur sov fx mange af sine nætter uden for i barnevognen sidste vinter, fordi det var det eneste der fungerede – indtil vi fik tyngdeposen.

Tyngdeposen

Dragten ligner lidt en skildpadde, pga. vægten der er i, for at berolige baby. Hver nat vågnede Arthur omkring 11 gange, og vi skulle have en hånd på ham konstant. Vi prøvede at putte ham tæt ind i dynen, og endda ligge en pude oven på, men den fik han hurtigt revet sig ud af. Vi hørte om tyngdeposen og tænkte ærligt, at det var en pengemaskine – men vi tog fejl! Vi brugte halvt så lang tid på at putte, og vigtigst af alt, så vågnede han færre gange. Da han havde vænnet sig til posen, sov han hele 2×4 timer, og derefter blev han ammet i søvn for resten. Tyngdeposen hjælper 72-85% af børn i alderen 0-6 år med at sove bedre, så hvis i oplever søvnproblemer, kan den være forsøget værd – den kan lejes eller købes her. Hvis i køber den, og den ikke lever op til jeres forventning, kan i endda få 50% af pengene tilbage.

Barnevognen og tryghed

De dage hvor Arthur havde det værst, var det enten en lang tur med barnevognen (vi snakker timevis), eller svøb i dyne og vuggen i armene der virkede. Det afhang meget af hans reaktion, da jeg personligt havde svært ved at gå rundt med et skrigende barn i en barnevogn – så hellere have ham i min trygge favn. 

Varme og kærlighed

Hud mod hud virkede beroligende både for ham og jeg. Det hjalp også ofte med en varmepude på hans mave. 

(Alternative) behandlinger

Der findes utallige behandlinger, og vi har prøvet mange af dem. Kiropraktor, zoneterapi, osteopat, læge og fysioterapi. Nogle af metoderne hjalp lidt, men for os var der desværre ikke den store ændring.

Accept

På baggrund af ovenstående punkt, vil mit råd også være på et tidspunkt, at acceptere situationen. Man vil så gerne løse det, og betaler gerne tusindevis af kroner, men at slæbe baby rundt til det ene og andet, som ikke virker, er somme tider endnu mere drænende.

Klassiske råd

Sukkervand, massage af maven, cykle med benene og “kolikgrebet” hvor baby ligger på maven på jeres underarm med hovedet i hånden. 

Tag imod alt hjælp i kan få

Om det så er til vasketøj, madlavning, rengøring eller gåture med barnevognen.

Skru ned for lyden

Helt tragikomisk rendte vi faktisk rundt med ørepropper og høreværn, som i kan se på billedet. Det var utrolig højt, når han skreg, og for ikke at flippe endnu mere ud, end vi gjorde i forvejen, var det en god løsning.

//C

Du vil måske også synes om

16 kommentarer til “Råd til kolikbaby: Sådan overlever i tiden med kolik!”

 1. Dejligt, ærligt indlæg. Vores søn havde også kolik og i guder hvor var det hårdt. Mange blev forargede når man ærligt sagde hvad man tænkte og følte i den situation vi stod i. Vi havde lyst til at smide ham ud i skraldespanden af bare frustration. Sagde det højt, men gjorde det naturligvis aldrig ? Vi manglede gode råd. Ikke råd fra folk der aldrig havde oplevet et kolikbarn. De råd kunne vi ikk bruge til den dyt, for de mente at “det da ikk kunne være SÅ slemt, som vi sagde det var”. De mente en sut i munden kunne berolige og få baby til at stoppe. Dit indlæg er jeg sikker på kan hjælpe mange. Tak ?

  1. Hej Annette ?
   Mange tak for din besked! Hvor jeg bare glad for at høre, at du tror at indlægget kan hjælpe andre. Det varmer mit hjerte ❤️
   Sådan havde vi det også.. man orker ikke mere til sidst og vil bare have ro. Når ungen så sover, bliver man flov over de tanker, man tænkte 40 min. for inden ?
   Haha nej andres råd er desværre ikke altid lige gode.. ?

 2. Ahhhh, med en dreng på 16 måneder, så kan jeg næsten kun “smile” ved tanken om min barsel. Havde helt glemt sukkervandet. Vil tyngdeposen mon virke for en dreng på 16 måneder eller er han blevet for “gammel”? Han sparker sin dyne af og sover urolig 🙂

  1. Hej Sandra ?
   Haha ja, men glemmer hurtigt ?
   Han er slet ikke blevet for gammel – de laver soveposer/veste helt op til 6 år ??

 3. Som altid nyder jeg at læse dine fortællinger.
  Min søn er voksen nu, men jeg husker stadig perioden med kolik.
  Du og Kipper gør det super godt.

 4. Elsker din ærlighed, ?..
  Vores dreng er 3,5 måned og endelig begynder det at se lysere ud ??.
  Det værste for mig har helt klart været magtesløshed der skærer i hjertet når det lille menneske på 8 time skriger i smerte, og man intet kan stille op ?..
  Nu hvor stormen har lagt sig og vi oplever vores glade smukke dreng, og han så pludselig får ondt i maven og jeg ved at det formentlig kun varer 30 minutter, så slår det mig helt tilbage i hvad det var, og jeg går fuldstændig i stykker, og kan næsten ikke rumme det ?.
  Jeg har mange gange fortrudt at havde sat mig selv i rollen som forældre, og haft lyst til at ligge ham i sengen og gå min vej, så jeg ikke kunne hører hans skrig.
  Heldigvis overlever man, selvom man Nogle gangen bliver i tvivl om det mon er muligt. ?.
  Jeg har fuldstændig buret mig inde med ham, fordi at jeg ikke turde gå med et skrigende barn i en barnevogn.
  Det var som et fængsel, mig, larmen, smerterne og nullermændene, ?
  Jeg elsker min lille dreng, men jeg trænger bare så meget til en pause, ?
  Det er endnu ikke lykkedes mig at malke ud så han kan blive passet, og jeg bliver snart desperat, hvad gjorde du? Han hænger i babserne døgnet rundt og har aldrig armene fri længe nok til at kunne malke, og jeg er så træt.
  Tak for dig! ❤️

  1. Hej du ❤️
   Ja magtesløsheden er uden tvivl det værste. Det menneske man elsker aller højest på jorden lider, og man kan ingenting gøre ?
   Jeg forstår virkelig godt at du går i stykker, og ikke kan rumme det. Man får angst, og kan ikke nyde de gode øjeblikke helt, fordi man
   frygter for hvornår det vender tilbage. Jeg havde os lyst til bare at ligge ham og gå, så det er en meget naturlig tanke, som du ikke må hade dig selv
   for at tænke ❤️ Jeg kan genkende og forstå ALLE de ting og følelser du skriver – du er en skide god mor! ??
   Jeg malkede ud, indtil jeg var ved at gå ned med stress over det, også sagde jeg til mig selv at modermælkserstatning er mere end ok ☀️
   Så hvis jeg var dig, havde jeg opgivet udmalkning, givet dig selv en pause og givet flaske. Du, og i som familie, har det hårdt nok i forvejen..
   Du fortjener en pause, og en god mor hænger ikke i babserne – knus ❤️

 5. Jeg er ikke selv mor – men bliver det forhåbentlig en dag! Synes du er mega sej og jeg elsker at følge dig ?? Det er så fedt at du er så hudløst ærlig og bare viser så meget af dig selv ?? Virkelig sejt! ?? Bliv endelig ved med det ?

 6. Tusind tak for dig og dette oplæg, mere af det tak ❤ Står selv med nr. 2 kolik barn – hun bliver 4 mdr. D. 30/10 – Vores første skreg i 3,5 mdr for 2 år siden. Nu er vi igennem det samme med lillesøster, jeg havde ikke glemt hvor slemt det føltes men hvem få 2 kolik børn – os åbenbart. Gået til alle slags undersøgelser og special læger men intet at se. Nu ser vi tiden an og kæmper os igennem, det vi har tilbage at kæmpe med. Dejligt at læse det du skriver og følge dig – så føler mig sig ikke alene og får et smil på læben på en træls dag ??

  1. Det var så lidt ❤️ Åh hvor jeg føler med jer – det er fandeme ikke fair!! Jeg hepper på jer, og sender de bedste tanker ?? Åh hvor er du sød – det er jeg rigtig glad for at høre ???

 7. Hvor længe gik der før kolikken stoppede hos jer ? Og skete det bare fra den ene dag til den anden eller mere i nedtrap ? 🙂
  Vi tror desværre vores datter har kolik, da hun stort set hver aften græder fra sent eftermiddag til meget sent aften ( 23-01 tiden). Hun er 7 uger + 1 dag, og vi er ved at gå i opløsning, og aner ikke vores levende råd. Vi har lige givet hende en flaske med MME, som heldigvis har gjort hende rolig, men hun har hængt en hel dag i mine babser, så det undre mig hvis det kan have været sult. Lyder det bekendt ?

  1. Det stoppede ved mellem 4,5 måned ca. ❤️ Det var ret meget fra den ene dag til den anden – tror over en lille uge.
   Åh det er jeg rigtig ked af at høre – det er simpelthen så hårdt ? Jeg håber virkelig, at nogle af rådene kan hjælpe jer ❤️
   Det med at de hænger i babserne lyder bekendt, men det gør mange babyer generelt ?

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Scroll til toppen