Putte baby til natten – gode råd og guide

20 november, 2018

Arthur sover igennem om natten, og har gjort det siden han var omkring 6 måneder gammel. Han sover typisk 12 timer i streg, men selvfølglig kan han også have perioder, hvor han vågner. Vi er utrolig taknemmelig for, at han sover igennem, for det er LANGT fra normalt. Mange børn vågner op til flere gange om natten i mange år, så tro ikke at du/I gør noget galt! 

Alligevel oplever jeg gentagende gange, at i nysgerrigt spørger ind til, hvad vi gør. Derfor har jeg nu valgt at skrive det længe ventede blogindlæg omkring vores putteritual. Vi har nemlig gjort de samme ting, hver evig eneste aften i maaaange måneder nu. At vi kontinuerligt gør det samme, tror jeg virkelig på gør en forskel for Arthur. Han ved nemlig præcis, hvad der skal ske og er derfor tryg og vant i situationen. 

Leg efter aftensmad 

Efter aftensmaden leger han sammen med os og alene. Han leger i alt imellem 5 min til 1 time, afhængigt af hvor træt han er, og hvad klokken er.

Bad

Efter han har leget, får han et ret varmt bad – vi har aldrig holdt os til den der måling med albuen, da han godt kan lide det lidt ekstra varmt. Herefter får han sit nattøj på samt en kvalitets ble, som kan holde hele natten. Mit råd er nemlig ikke at skifte ble om natten, os selvom dit barn vågner. I starten gjorde vi det, men vi erfarede hurtigt, at det forstyrrede søvnen og ikke var nødvendigt. 

Rolig leg

Lyset dæmpes, og han bliver enten sat i sin højstol med det samme eller får lov til at gå lidt rundt. Vilde lege og larme legetøj  er dog pakket væk for dagen. Når han begynder at blive pyller, vise træthedstegn (kløen i øjnene, gab, pillen ved ørerne osv.) eller vi vurderer, at klokken er ved at være mange, går vi i gang med næste punkt.

Højstolen 

Arthur er noget af en vildbasse, og vi har før i tiden, slet ikke kunne få ham til at geare ned. Han farede rundt hver aften, og hver gang vi tog ham op, for at putte ham, skreg han. Vi kunne ikke sidde med ham på skødet fx eller vugge ham, for han rev sig bare løs og blev mega sur. Det resulterede i, at han ofte endte med at sove alt for sent, fordi det var pest eller kolera, uanset hvad vi gjorde.

En dag slog det mig, om vi ikke kunne sætte ham i højstolen, hvor han jo bliver “holdt fast” men stadig kan bevæge sig.. Det viste sig, at fungere super godt for ham. 

Godnatmad 

Han kan stadig godt blive sur eller ked af det, når vi løfter ham op fra gulvet, og sætter ham i stolen. Dog går det ofte hurtigt over, og vi kan fortsætte med næste step. Han får nemlig lidt aftengrød inden han skal sove, fordi han seriøst bare har en appetit på størrelse med en teenager.

Tandbørstning, hygge og læsning 

Når han har fået sin aftengrød, er det tid til at få børstet tænder. Det er ikke altid lige nemt, men da vi har fået mange gode råd af jer, bliver det næsten altid en god oplevelse. Herefter bliver lyset skruet lidt mere ned, også står den på hygge i højstolen. Han får ekstra mange kys, kram og nus, også kigger vi i nogle børne bøger og krammer vuffi.

Når vi igen kan se træthedstegn, eller klokken er ved at være mange, går vi videre til næste step.

Nynnen og nærvær 

Selvom han nogen gange kan virke helt frisk, og vi tænker, “han kommer sgu ikke til at sove”, så virker det her trick 99% af gangene for os. Han bliver løftet op hos en af os, også går vi ind i soveværelset, hvor han får sin sut. I soveværelset er der næsten rullet helt ned for gardinet, og der er dejlig køligt. Han bliver lagt ved den ene skulder, også går vi rundt med ham og vugger ham let. Imens vi går rundt med ham, nynner vi “se den lille kattekilling” og holder ham tæt ind til os. Nogen gange putter han sig helt ind til os, så vi rigtigt kan nusse ham. Få gange sparker han sig væk fra os. Uanset hvad fortsætter vi med at nynne og vugge. 99% af gangene falder han til ro, eller falder helt i søvn, i løbet af få minutter. Når han er det, kan vi ligge ham i hans seng, putte dynen over ham og gå ud af rummet og lukke døren.

Det lyder alt for nemt 

Ja det gør det, men i starten krævede det mange forsøg. Vi rendte ind og ud af døren, fordi han græd, når han var blevet lagt. Personligt kan vi ikke lide, at han skal ligge og være ked af det. Derfor gik vi ind til ham, når han græd og startede med at nynne og vugge igen, før vi lagde ham. Det gentog vi til ham sov i vores arme/selv faldt i søvn i sengen. Dog forsøgte vi altid, så vidt muligt, at ligge ham før han sov,  for at han selv kunne lære at falde i søvn. Blev han pludselige meget ked af det, så var det helt forfra. Ind i stolen og læse og hygge, også ind og forsøge igen, når der var ro på situationen. 

Jeg håber virkelig i kan bruge mit skriv til noget, men husk på at ingen børn er ens.

//C 

Du vil måske også synes om

10 kommentarer til “Putte baby til natten – gode råd og guide”

 1. Vi har i såååå lang tid lagt med vores datter, til hun faldt i søvn. Det var fint nok i starten, da det kun tog 10-15 min, men til sidst tog det 1,5-2 timer, og det var bare slet ikke holdbart.

  Google er jo ens ven, så jeg googlede og googlede, men jeg syntes ikke rigtig, at der kom noget, vi kunne bruge. Indtil jeg læste et indlæg på en sundhedsplejerske hjemmeside, hvor der blev spurgt ind til, hvordan det foregik med middagsluren?

  Det sjove af det hele er, at lige så ustruktureret aften pustningen har været, lige så striks har jeg været med middagsluren. Der skulle hun bare lære at falde i søvn af sig selv, så vi overførte bare ritualet fra barnevognen. Og vupti, fra den ene dag til den anden, lagde hun sig til at sove af sig selv.

  1. Mange vælger nemlig den løsning, fordi den ofte er nem og giver mening i starten – også giver den jo masser af tryghed, så intet dårligt om den metode ❤️
   Synes netop bare ofte jeg hører, at den ender med at tage laaang tid ?
   Jamen lige præcis – struktur gør utrolig meget for de små pus der ???

  2. Hej Tanja. Jeg er nysgerrig på jeres ritual, hvis du vil dele? Har nemlig svært ved at finde ud af hvad vores ritual skal være til lurene i løbet af dagen ?

 2. Vores datter på lidt over 13 mdr har også “sovet igennem” siden hun var 6 mdr (DVS hun sov mere end 5 timer i træk i den alder, det kaldes åbenbart at sove igennem på det tidspunkt 🙂 ) og gør stadig. Det er meget muligt vi blot er “heldige” men jeg tænker alligevel, når jeg så også læser dit skriv, at vi gør noget godt. Vores putning varer også MAX 30 min på dårlige dage. Ellers normalt alt fra 2 til 20 min. Og vi har ligesom jer også en meget fast struktureret “seance” om aftenen.
  Skiftes kl 19 til nattøj og nat ble
  Så børster vi tænder (der har jeg seriøst brug for råd – det ender i følelsen af et overgreb hver gang og jeg har lyst til at tude med hende. 🙁 )
  Så ser vi lidt tv enten med mor eller far mens vi gør os nat klar indtil 19:30
  Så sætter vi musik på, de to samme sange hver aften, mens vi trækker gardiner for i stuen, så bærer hende ind i seng hvor der er gardin for og køligt og så bliver hun lagt i sin dyne med nusseklud og sut og vi sætter os ved siden af mens musikken stadig spiller meget lavt og vi venter med at gå til hun sover.
  Tak for at dele. Det er sgu rart med al den selvbebrejdelse man kan ha som mor/far, at få øjnene op for at man måske også gør noget rigtigt.
  Dog ret misundelig på 12! Timer.. haha. Her er vi “kun” på 10. Men jeg klager ikke! Gud hvor jeg kender andre der kæmper hårde seje kampe hver aften og nat.. 🙁

  1. Det er så rart for alle parter med faste rutiner – det skaber bare noget ro ❤️
   På min instagram i højdepunkter under chips n tricks, har jeg lagt et par af de gode råd der kom ind ift. tandbørstning ?
   Jeg håber, at det kan hjælpe jer lidt ❤️ Jaa 10 timer er sgu virkelig også meget ift. andre, men forstår godt din tankegang alligevel ?

   1. Jeg kan se at flere kæmper med tandbørstning og de små væsner. En lille anbefaling herfra, Småbisser.
    Carina driver Instagram profilen “småbisser” her kommer hun med råd, og besvarer spørgsmål fra mødre som har brug for hjælp. Jeg mener også hun er begyndt at holde kurser for mødregrupper.. tjek hende ud, og anbefal gerne.. hun gør et super stykke arb for fremtidens tænder.

    Venligst Isabella

 3. Jeg dør lige lidt af misundelse.
  Ingen af mine børn har sovet igennem før de var 3-4 år.
  Jeg har på nuværende tidspunkt ikke selv sovet igennem pga børneopvågninger i 6 år.

  Fårk. Skyd mig.

  1. Åhh jeg føler virkelig med dig !! Det er så uretfærdigt, at børn ikke er ens på det punkt. Jeg forstår virkelig godt, at du er mega træt af det?

 4. Hej Cecilie.
  Jeg har en datter på 6 mdr som sover crazy elendigt. Både dag og nat.
  Jeg vil lige høre hvornår i indførte jeres putteritual? Vel ikke helt fra lille bebs?
  Og hvor længe tager hele “processen” som du beskriver her, samlet set?

  Mvh P

  1. Hej Pernille.
   Åh det er jeg ked af at høre – det skal nok komme en dag.
   Det gjorde vi fra 6 måneder af ca. Processen variere meget i tid, alt efter hvad vi orker og hvor træt han er.
   Jeg vil skyde på alt fra 30 min. til 1,5 time. Nogen gange giver vi ham fx. et bad på 30 min, andre gange er det 5 min.
   Det samme med godnat læsning. Hvis han allerede er træt når han kommer op i stolen, så bliver det også en kort fornøjelse.
   Rigtig god aften til dig :-)!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen