Putte baby til natten – gode råd og guide

20 november, 2018

Arthur sover igennem om natten, og har gjort det siden han var omkring 6 måneder gammel. Han sover typisk 12 timer i streg, men selvfølglig kan han også have perioder, hvor han vågner. Vi er utrolig taknemmelig for, at han sover igennem, for det er LANGT fra normalt. Mange børn vågner op til flere gange om natten i mange år, så tro ikke at du/I gør noget galt! 

Alligevel oplever jeg gentagende gange, at i nysgerrigt spørger ind til, hvad vi gør. Derfor har jeg nu valgt at skrive det længe ventede blogindlæg omkring vores putteritual. Vi har nemlig gjort de samme ting, hver evig eneste aften i maaaange måneder nu. At vi kontinuerligt gør det samme, tror jeg virkelig på gør en forskel for Arthur. Han ved nemlig præcis, hvad der skal ske og er derfor tryg og vant i situationen. 

Leg efter aftensmad 

Efter aftensmaden leger han sammen med os og alene. Han leger i alt imellem 5 min til 1 time, afhængigt af hvor træt han er, og hvad klokken er.

Bad

Efter han har leget, får han et ret varmt bad – vi har aldrig holdt os til den der måling med albuen, da han godt kan lide det lidt ekstra varmt. Herefter får han sit nattøj på samt en kvalitets ble, som kan holde hele natten. Mit råd er nemlig ikke at skifte ble om natten, os selvom dit barn vågner. I starten gjorde vi det, men vi erfarede hurtigt, at det forstyrrede søvnen og ikke var nødvendigt. 

Rolig leg

Lyset dæmpes, og han bliver enten sat i sin højstol med det samme eller får lov til at gå lidt rundt. Vilde lege og larme legetøj  er dog pakket væk for dagen. Når han begynder at blive pyller, vise træthedstegn (kløen i øjnene, gab, pillen ved ørerne osv.) eller vi vurderer, at klokken er ved at være mange, går vi i gang med næste punkt.

Højstolen 

Arthur er noget af en vildbasse, og vi har før i tiden, slet ikke kunne få ham til at geare ned. Han farede rundt hver aften, og hver gang vi tog ham op, for at putte ham, skreg han. Vi kunne ikke sidde med ham på skødet fx eller vugge ham, for han rev sig bare løs og blev mega sur. Det resulterede i, at han ofte endte med at sove alt for sent, fordi det var pest eller kolera, uanset hvad vi gjorde.

En dag slog det mig, om vi ikke kunne sætte ham i højstolen, hvor han jo bliver “holdt fast” men stadig kan bevæge sig.. Det viste sig, at fungere super godt for ham. 

Godnatmad 

Han kan stadig godt blive sur eller ked af det, når vi løfter ham op fra gulvet, og sætter ham i stolen. Dog går det ofte hurtigt over, og vi kan fortsætte med næste step. Han får nemlig lidt aftengrød inden han skal sove, fordi han seriøst bare har en appetit på størrelse med en teenager.

Tandbørstning, hygge og læsning 

Når han har fået sin aftengrød, er det tid til at få børstet tænder. Det er ikke altid lige nemt, men da vi har fået mange gode råd af jer, bliver det næsten altid en god oplevelse. Herefter bliver lyset skruet lidt mere ned, også står den på hygge i højstolen. Han får ekstra mange kys, kram og nus, også kigger vi i nogle børne bøger og krammer vuffi.

Når vi igen kan se træthedstegn, eller klokken er ved at være mange, går vi videre til næste step.

Nynnen og nærvær 

Selvom han nogen gange kan virke helt frisk, og vi tænker, “han kommer sgu ikke til at sove”, så virker det her trick 99% af gangene for os. Han bliver løftet op hos en af os, også går vi ind i soveværelset, hvor han får sin sut. I soveværelset er der næsten rullet helt ned for gardinet, og der er dejlig køligt. Han bliver lagt ved den ene skulder, også går vi rundt med ham og vugger ham let. Imens vi går rundt med ham, nynner vi “se den lille kattekilling” og holder ham tæt ind til os. Nogen gange putter han sig helt ind til os, så vi rigtigt kan nusse ham. Få gange sparker han sig væk fra os. Uanset hvad fortsætter vi med at nynne og vugge. 99% af gangene falder han til ro, eller falder helt i søvn, i løbet af få minutter. Når han er det, kan vi ligge ham i hans seng, putte dynen over ham og gå ud af rummet og lukke døren.

Det lyder alt for nemt 

Ja det gør det, men i starten krævede det mange forsøg. Vi rendte ind og ud af døren, fordi han græd, når han var blevet lagt. Personligt kan vi ikke lide, at han skal ligge og være ked af det. Derfor gik vi ind til ham, når han græd og startede med at nynne og vugge igen, før vi lagde ham. Det gentog vi til ham sov i vores arme/selv faldt i søvn i sengen. Dog forsøgte vi altid, så vidt muligt, at ligge ham før han sov,  for at han selv kunne lære at falde i søvn. Blev han pludselige meget ked af det, så var det helt forfra. Ind i stolen og læse og hygge, også ind og forsøge igen, når der var ro på situationen. 

Jeg håber virkelig i kan bruge mit skriv til noget, men husk på at ingen børn er ens.

//C 

Du vil måske også synes om

Der er lukket for kommentarer.

Der er lukket for kommentarer.

Scroll til toppen