Prisen for daginstitution i Danmark

31 januar, 2019

Jeg elsker vores land. Jeg elsker demokrati, jeg elsker at vi cykler så meget som vi gør, og så elsker jeg, at vi for det meste er gode til at stå sammen. Der er ingen tvivl om, at vi har et godt sikkerhedsnet i Danmark og generelt har nogle fantastiske vilkår. Jeg er for det meste stolt over at være dansker og glad for at være bosat her.. hvis jeg altså lige ser bort fra statsforvaltningens håndteringen af sagen om den falske rugemor, men det er en helt anden snak. Vi har vand i hanerne, gratis uddannelser, hospitaler, ældrepleje og udvikling på mange områder, men – ja der er altid et men. Efter jeg er blevet mor, er der simpelthen noget der undrer mig. 

Vi er et af de mindste lande i hele verden, så hvordan kan der være så stor forskel på hvor man bor?

20.000 kroner til forskel!

I juni 2014 fløj jeg officielt fra reden. Jeg købte min helt egen 2 værelses lejlighed i Gentofte, og nu tænker du måske uha uha sikke en lille rigmandstøs. Det var jeg på ingen måde, jeg har bare altid været ufattelig god til at spare op. Kort efter ville skæbnen mig, at jeg skulle blive forelsket i min bedste ven, og han flyttede kort efter ind i lejligheden. 3 år efter blev familien udvidet og lille Arthur kom til verden. 

Institutionsplads og dertilhørende priser var ikke noget vi tænkte over, før vi blev tvunget til det. Vi vidste, at det var dyrt at få børn, og netop derfor havde vi også købt stortest alt brugt og sparet en del penge op. Vi havde bare ikke lige overvejet hvor vi var bosat. 

Prisen på en dagplejeplads i Gentofte kommune er på 4.180 kr. om måned, hvor den billigste pris i landet ligger omkring de 2.500 kr.

Er det rimeligt, at vi skal betale hele 20.000 kr. mere om året for at få passet vores barn, bare fordi vi er bosat i Gentofte kommune? Om så man er bosat i Gentofte, Frederikshavn, Aalborg eller langeland, så er et barn vel et barn? Et barn kræver samme fysiske forplejning i form af bleer, mad og logi og samme mængde kram, overskud, kærlighed og læring uanset om barnet er jyde, københavner eller fynboer.

Økonomisk fripladstilskud

Vi har vores familie, venner, en fantastisk dagplejemor og en søn der stortrives her. Derfor betaler vi gerne 20.000 kr. “for meget”, for at bibeholde vores søn i trygge og vante rammer. Jeg prøver for nu at lade være med at tænke på, at det svarer til 2 ferier eller hele 5,5 måneds mad og husholdningsbudget herhjemme. 

Vi har tidligere ville søge om tilskud, men fik af vide at vi tjente for meget. Det er dog lige gået op for os, at vi på ingen måde tjener for meget, så det tilskud er straks blevet søgt! Vi er meget spændte på afgørelsen, og en ting er helt sikkert. Når vi flytter næste gang, sætter vi os godt ind i institutionspriser, før vi underskriver noget som helst. 

//C

Kilde: Danmarks Statistik

Du vil måske også synes om

Der er lukket for kommentarer.

Der er lukket for kommentarer.

Scroll til toppen