GRATIS LEVERING til pakkeshop

Prisen for daginstitution i Danmark

31 januar, 2019

Jeg elsker vores land. Jeg elsker demokrati, jeg elsker at vi cykler så meget som vi gør, og så elsker jeg, at vi for det meste er gode til at stå sammen. Der er ingen tvivl om, at vi har et godt sikkerhedsnet i Danmark og generelt har nogle fantastiske vilkår. Jeg er for det meste stolt over at være dansker og glad for at være bosat her.. hvis jeg altså lige ser bort fra statsforvaltningens håndteringen af sagen om den falske rugemor, men det er en helt anden snak. Vi har vand i hanerne, gratis uddannelser, hospitaler, ældrepleje og udvikling på mange områder, men – ja der er altid et men. Efter jeg er blevet mor, er der simpelthen noget der undrer mig. 

Vi er et af de mindste lande i hele verden, så hvordan kan der være så stor forskel på hvor man bor?

20.000 kroner til forskel!

I juni 2014 fløj jeg officielt fra reden. Jeg købte min helt egen 2 værelses lejlighed i Gentofte, og nu tænker du måske uha uha sikke en lille rigmandstøs. Det var jeg på ingen måde, jeg har bare altid været ufattelig god til at spare op. Kort efter ville skæbnen mig, at jeg skulle blive forelsket i min bedste ven, og han flyttede kort efter ind i lejligheden. 3 år efter blev familien udvidet og lille Arthur kom til verden. 

Institutionsplads og dertilhørende priser var ikke noget vi tænkte over, før vi blev tvunget til det. Vi vidste, at det var dyrt at få børn, og netop derfor havde vi også købt stortest alt brugt og sparet en del penge op. Vi havde bare ikke lige overvejet hvor vi var bosat. 

Prisen på en dagplejeplads i Gentofte kommune er på 4.180 kr. om måned, hvor den billigste pris i landet ligger omkring de 2.500 kr.

Er det rimeligt, at vi skal betale hele 20.000 kr. mere om året for at få passet vores barn, bare fordi vi er bosat i Gentofte kommune? Om så man er bosat i Gentofte, Frederikshavn, Aalborg eller langeland, så er et barn vel et barn? Et barn kræver samme fysiske forplejning i form af bleer, mad og logi og samme mængde kram, overskud, kærlighed og læring uanset om barnet er jyde, københavner eller fynboer.

Økonomisk fripladstilskud

Vi har vores familie, venner, en fantastisk dagplejemor og en søn der stortrives her. Derfor betaler vi gerne 20.000 kr. “for meget”, for at bibeholde vores søn i trygge og vante rammer. Jeg prøver for nu at lade være med at tænke på, at det svarer til 2 ferier eller hele 5,5 måneds mad og husholdningsbudget herhjemme. 

Vi har tidligere ville søge om tilskud, men fik af vide at vi tjente for meget. Det er dog lige gået op for os, at vi på ingen måde tjener for meget, så det tilskud er straks blevet søgt! Vi er meget spændte på afgørelsen, og en ting er helt sikkert. Når vi flytter næste gang, sætter vi os godt ind i institutionspriser, før vi underskriver noget som helst. 

//C

Kilde: Danmarks Statistik

Du vil måske også synes om

35 kommentarer til “Prisen for daginstitution i Danmark”

 1. Vildt at i næste betaler 1000 kr mere ene os i dagpleje bare pga kommunen.. vi betaler 3248 for vores dagpleje, og det er med mad, bleer osv… jeg synes det er forkastelig at det er hvilken kommune man bor der skal afgøre prisen på de forskellige ting ????

 2. Vildt at der kan være så stor forskel fra kommune til kommune. Vi giver næsten præcis det samme i Aarhus kommune, så da jeg så dit opslag, troede jeg, at det var det, alle betalte

 3. Er HELT enig. Vi bor i Vestjylland, men en nabokommune (som muligvis også er den der er billigst), giver MINDST 1000 kr mindre end os i måneden. Og herovre er der jo ikke engang forskel på lønninger. Jeg synes virkelig det burde være det samme, ellers skulle børn og unge ydelsen i hvert fald også være den samme forskel!!

 4. Jeg er i bund og grund enig med dig, fordi vi er et land, hvor retfærdighed betyder enormt meget for os alle, men jeg tror også på, at du betaler mindre for andre ting, og det på den måde går lige op. Vi flyttede sidste år til en anden kommune. Ejendomsskatten i den nye kommune er betydeligt lavere end i den tidligere, til gengæld er kommune skatten højere, og sådan tror jeg, at det hele går op i sidste ende.

  Dermed ikke sagt, at det ikke burde være nøjagtig det samme i alle kommuner. Kommuneskat, ejendomsskat, dp pladser, det koster vel hvad det koster?

  I burde forresten SAGTENS kunne få friplads. Jeg er studerende, men min kæreste tjener en rigtig fin løn, og vi sparer omkring 2-300,- hver måned.

  1. Så meget ved jeg ikke om det, men mindes bare at have hørt at de ikke nødvendigvis går op <3.
   Ja jeg håber virkelig også. Vi har straks søgt om det 😀

 5. Vi bor i Helsinge, altså længere nordpå end Gentlofte og skal “kun” betale 2583, kan jeg se.
  Men her er taksten så delt op så fra 1/1-31/3 betaler man 2687 og fra 1/4-31/12 de 2583.- det giver da slet ikke mening at det er forskelligt fordelt på året! Men hun starter 1/4 sååå… ?‍♀️
  Men giver dig helt ret. Der burde ikke være så stor forskel men der handler vel om den enkelte kommunes budget osv

 6. Puha – det er mange penge! Min mand er webkordinator og jeg er studerende, men vi kan stadig få tilskud – dvs vores vuggestue plads i den BEDSTE vuggestue i Viborg giver vi 1900 kroner for om måneden. Normalpris er vist 2800 i Viborg kommune. Fuldstændig sindssygt at der skal være så stor forskel – uacceptabelt.

  Håber i godkendes og kan få lidt flere penge til jer selv om måneden :).

  1. Ja det er virkelig mange penge, og sikke en forskel! Jeg håber også, at vi bliver godkendt. Tak for dine tanker <3

  2. Vi giver 3868kr i Viborg uden tilskud (med obligatorisk madordning) for vuggestue, så 537kr fra det, er normalpris…

  3. Vi bor også i Viborg kommune – i Bjerringbro – og vi giver 3900 om måneden for vuggestue. Det er inkl. madordning (500 kr, vistnok) men ekskl. bleer osv. ?‍♀️ Vildt at der i kommunen er så stor forskel.

 7. I Frederikssund betaler man 3500, – kun for pasning… Ingen madordning og ingen bleer, og derudover 300, – i kvartalet for en lille eftermiddagsmad

 8. Tak for DIG!
  Vi havde ikke tænkt på økonomisk friplads – jeg har netop søgt, og faktisk allerede fået svar, vi sparer lige 2500kr fra I MORGEN 2/1!!
  Hurra for Aarhus der koster 4200kr for en vuggestueplads!

 9. Nu skal du høre en sjov historie…

  Vi bor også i Gentofte Kommune (Dyssegård). Vi flyttede hertil i september 2018 fra Vesterbro i København.
  Vores dreng på 9 år var nødt til at skifte skole, men Gentofte Kommune havde lukket for elev-optag på de to nærmeste kommunale skoler, og ville ikke optage ham i en klasse på hans årgang. Den tanke havde slet ikke strejfet os, inden vi købte hus her, og vi var meget skuffede over, at han ikke kunne starte på én af de to nærmeste skoler, særligt fordi hans fætter og kusine går på skolen. Vi blev tilbudt en kommunal skole som lå 5 km væk i den “forkerte” retning (ift. vores arbejdspladser), og som vi derfor takkede nej til.
  I stedet valgte vi at lade ham starte på en privat skole, der ligger i Københavns Kommune. Til skolen hører et fritidshjem, som vi også tilmeldte ham, for der går alle hans klassekammerater (3. klasse).
  Efter 2 måneder modtog vi et indbetalingskort fra Gentofte Kommune for hans fritidshjemsplads. I København betalte vi ca. 1.000 kr. for hans fritidshjem. Men regningen til Gentofte lød på 2.800 kr.!!! Vi var helt i chock og var overbeviste om, at det var en fejl. Så vi skrev til kommunen og forklarede vores undren. Endnu større var chokket over det svar, vi modtog retur:
  Selvom fritidshjemmet ligger i Københavns Kommune (KK), og børn fra KK skal betale 1.000 kr. for præcis samme fritidshjemsplads, så skal vi betale hvad der svarer til Gentofte Kommunes takst for en fritidshjemsplads (1.700 kr.), fordi vi bor i Gentofte Kommune. OK, det er måske fair nok!
  MEN: herudover opkræver kommunen et såkaldt “gene-tillæg” på yderligere 1.100 kr., for den administrative ulejlighed de (åbenbart) har ved, at vores dreng går i fritidshjem i en anden kommune.
  1.1000 KR. EKSTRA OM MÅNEDEN!!! Dvs. 13.200 kr. ekstra om året, for en fritidshjemsplads, hvor han tilbringer max 13 timer om ugen. Vi kan slet ikke forstå, hvordan det beløb kan retfærdiggøres (lever vi ikke i en teknologisk tidsalder, hvor den slags “administration” kører digitalt?!).
  Konsekvensen har desværre været, at vi har måtte melde vores dreng ud af fritidshjemmet, ganske enkelt fordi vi ikke har råd til at betale så mange penge ekstra om året for hans SFO.
  Tak Gentofte!!! ??

 10. Nogenlunde samme oplevelse havde vi også med Gentofte kommune Vibeke! Vi flyttede dog fra Gentofte kommune, 20 min væk, og ønskede at vores søn skulle fortsætte i dagplejen i Gentofte (fordi han stortrivedes der). Fra at have betalt 4180, lød vores regning om måneden for en dagplejeplads i Gentofte, på knap 8000 kr (!!!!!), fordi der kom dette “gene-gebyr” oveni. Fuldstændig vanvittigt at skulle give knap 50.000 årligt ekstra, bare fordi man flytter 20 min væk. Vi fik at vide at det kun var så slemt fordi det var Gentofte kommune. Var vi flyttet fra fx Fredensborg til Helsingør kommune, havde forskellen ikke været stor.

 11. Ej hvor er det vildt . Vi bor i Silkeborg, også en rig kommune, vi betaler 2500kr . Vi får så tilskud så vi betaler reelt 1300 kr om mdr .. og det ee vidst bare fordi vi tjenee under 600.000 om året ?

 12. Arv da ?
  Jeg synes vi betaler meget, men det tager jeg pænt i mig igen.
  Jeg bor i vesthimmerlands kommune og dog i den største by i kommunen.

  Vi har kommunal dagpleje som lige er steget til kr. 2.600,- med fuld forplejning, dog skal vi levere bleer og skumklude.
  Men jeg kan også købe pænt mange bleer for kr 1.500,- pr måned.

 13. Vi bor i Hedensted kommune i Midtjylland.
  Her skal vi give 3.077 kr og det synes jeg VIRKELIG er mange penge.. Så jeg kan godt forstå, at du synes det er voldsomt, med det I skal give for pasning i jeres kommune :/

 14. Line schøleræ

  Da min datter gik i Dagpleje (hun stoppede for et år siden) gav vi ca 1800kr for en 40 timers plads og med alt det eneste vi skulle have med var bleer da min datter ikke kunne tåle de fleste bleer 🙂 dp mor vaskede sågar min datters tøj hvis det var blevet beskidt ?
  Nu går hun i BH og vi giver 1400kr om måneden og juli betalingsfri det med morgenmad frugt mælk og eftermiddagsbrød ? så kun madpakke hun har med! Og det er for fuldtidsplads! Men vi får også ofte afvide af andre med børn at det er billigt!
  Og da min datter gik i dp flyttede vi kommune og da vi gjorde det fik vi 900kr mere i tilskud til dp! ? jeg var i CHOK! Tænk sig der så stor forskel men de ligger op af hinanden!

 15. Hej Cecilie. Jeg vidste ikke lige, hvor jeg kunne spørge henne så det ikke røg ud i mængden af de mange kommentarer.
  Men here goes.. får man tilskud hvis ens husstandsindkomst før skat overstiger de ca 550.000kr som der står på borger.dk, eller hvordan udregnes det?
  Min mand tjener lidt over 30k brutto og jeg er på dagpenge dimmitendsats, og derved er vores indkomst før skat højere end den påkrævet for at kunne få tilskud – hvis jeg har forstået rigtigt.

 16. I Lyngby-Taarbæk Kommune giver vi 3340kr for en vuggestueplads inkl. Bleer, og så tager vi selv madpakke med.

  Heldigvis er børnehavenpladsen billigere til vores ældste og så er der også halv pris på deen, så lige under 1000kr, nu hvor vi har to børn i institution.

 17. Vi bor i Silkeborg kommune og har vores søn i en super vuggestue.
  Han er på 30 timer. Vi betaler 3300kr pr mdr inklusiv fuld kostordning.
  Før gik han i dagpleje og der betalte vi 2700 mener jeg. Vildt at der er så stor forskel på priserne..

 18. Wow nogle forskellige priser.. Vi bor på østerbro og giver 3700 for én vuggestueplads inkl mad men eksl bleer..

 19. Wow – bordet på Lolland, en dagpleje plads i kommunen koster her omkring 2500,- (bleer skal selv medbringes.) vi har dog valgt privat grundet behov stabiltitet hos vores børn og her giver vi 1500,- måned inkl bleer m.m. Vi får tilskud fra kommunerne på 4500,- for at vælge privat. ( Dagplejen pris er 6000,- )

 20. Ah mand, jeg bor i udlandet og her koster vuggestueplads 18.000 om mdr, så dvs godt 206.000 kr om året. Her svinger det også helt vildt fra land og by, men ligger grundlæggende over 10.000 om mdr. Men det er fordi her ingen statsstøtte eller regulation er med branchen – så kan priserne gå amok. Mon ikke de danske priser nogenlunde svinger med folks generelle indkomst i området? Ved godt, at det er irriterende at betale mere fordi man bor et bestemt sted – men det kunne være langt værre 🙂 skriver det bare fordi jeg ikke anede hvad vuggestuer rigtigt koster (uden statsstøtten) inden vi kom til udlandet!

 21. Jeg mener sku det burde være gratis i alle kommuner at få passet sine børn, jeg har ikke selv børn, men et land som Danmark sender 500 Millioner kroner til Palæstina hvert år, og det har vi gjort lige siden midt af 1960’erne, vi sender 370 millioner til Sudan, 450 til Irak, osv osv, hvis vi har råd til den slags uden vi ved hvad vi får for d 17 Milliarder vi bruger om året på netop den slags, så burde vi også have råd til at betale gratis pasning, jeg er bestemt ikke Racist, men igår læste jeg vi nu betaler flygtninge fra Syrien 140.000kr pr voksen og 52.000kr pr barn hvis de rejser hjem igen, også selv om de kun har været i Danmark i 3-4 uger, det vil sige en familie med far, mor og 2 børn kan rejse hjem til Syrien igen med 384.000kr i danske kroner skattefrit, med sygeforsikring i 1år, rejsen betalt osv, ja ja, jeg ved godt mange vil sige på den lange bane spare vi så og så meget,, men i min verden, så er man sku da ikke flygtning hvis man kan rejse hjem igen efter 3 uger med en pose penge fra den Danske stat,, og hvorfor vælger man at flygte helt til Danmark, 6000km fra dit eget land, med så stor forskel på ens egen religion og kultur, når der er 20-25 andre Muslimske lande de kunne rejse til uden krig, tæt på deres familie og egen kultur og religion, så hvorfor vælger man så lige lille Danmark..?? det kan da kun være på grund af Økonomi, for der er ingen af de andre 25 lande der betaler det hele gratis, det er kun Danmark og Sverige der gør det, derfor kommer de, og når det rygtes de kan rejse hjem igen med næsten 400.000kr skattefrit uden at løfte en finger, så vil der komme flere af den slags,, og har vi råd til den slags, så har vi sku også råd til at betale for gratis Børnepasning til Danskerne, de flygtninge har aldrig bidraget, kun været i Danmark i kort tid, men en dansk familie der er ved at gå på Tvangs-Auktion med deres hus og blive smidt på gaden, de kan ikke hjælp, men en Muslimsk familie der kun har været her i 2-3 uger og aldrig bidraget, de kan få næsten 400.000kr skattefrit hvis de rejser hjem, så er de sku ikke flygtninge, men kun bekvemmeligheds-flygtning, og det gør mig sku gal at en dansk familie i nød ikke kan få hjælp, men en total fremmed muslimsk familie kan godt få hjælp fra vores velfærdskasse, så har vi sku også råd til at betale for gratis børnepasning til Danskerne.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top
Scroll til toppen